Lopend Onderzoek

JOINT ATTENTION & VROEG SOCIAAL-COMMUNICATIEF GEDRAG BIJ INFANTS MET ASS

1)  Efficiënt diagnosticeren van sociaal-communicatieve problemen bij zeer jonge kinderen: ontwikkelen vragenlijst VSCG (2009), validering (2010-heden) en normering (2012-2013)

2)  Effectiviteit van een vroeg stimuleringsprogramma: JASPER training (Joint attention, symbolic play & emotion regulation) van Prof. dr. C. Kasari

Betrokkenen: drs. Marrit Buruma (promovendus), dr. Els Blijd-Hoogewys, dr. Annemarie Huyghen & Prof. dr. Paul van Geert

BRIEF VRAGENLIJST

Valideringsonderzoek BRIEF (Behavior Rating Inventory of Executive Functions

1) bij patiënten met een burn-out

Betrokkenen: drs. Shila Nauta, drs. Marleen Bezemer, dr. Els Blijd-Hoogewys & Prof. dr. Paul van Geert

2) bij patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Betrokkenen: drs. Anna Mobron & dr. Els Blijd-Hoogewys

3) bij patiënten met een depressieve stoornis

Betrokkenen: drs. Mariska Top & dr. Els Blijd-Hoogewys

 

AQ & SRS-A

Valideringsonderzoek bij volwassenen met ASS

Betrokkenen: drs. Mirjam Meek, drs. Marleen Bezemer, dr. Els Blijd-Hoogewys

PARTNERCURSUS AUTISME

Effectonderzoek Partnercursus Autisme – Voor vrouwen getrouwd met een man met (vermoeden van) ASS

Betrokkenen: drs. Astrid Vissia, Anja Talboom & dr. Els Blijd-Hoogewys

TOM TAKENBOEK

Validering Theory-of-Mind Takenboek in verschillende landen

Betrokkenen: dr. Els Blijd-Hoogewys, Prof. dr. Paul van Geert , Daniella Bulgarelli (Universita di Torino), Prof. dr. Paola Molina (Universita di Torino), Evelyne Thommen (University of Lausanne), Alya Solodova (Ned), dr. Agna Bartels, Lars Clemmensen (University of Copenhagen) & dr. Pia Jeppensen (University of Copenhagen)

9 reacties op “Lopend Onderzoek

    • Beste mevrouw Allebes,
      Anja Talboom en ik hebben net een hoofdstuk over de Partnercursus geschreven voor het boek ‘Behandeling van volwassenen met een autismespectrumstoornis’. Dit zal eind dit jaar verschijnen bij Hogrefe. In januari zal er vermoedelijk een congres plaatsvinden waar het boek gepresenteerd wordt. Anja en ik leggen ook de laatste hand aan een boek over de Partnercursus; dit zal volgens jaar verschijnen.
      Vriendelijke groeten, Els Blijd-Hoogewys

      • Ik blijf heel graag op de hoogte m.b.t het onderwerp partnerrelatie.
        Ik werk met partners van en geef relatie therapie.

        Vriendelijke groet,
        Winnifred Labree
        Counselor l Therapeut

  1. Beste,

    Ik ben een laatstejaarsstudente ergotherapie. Dit semester doe ik een eindwerk omtrent Theory of Mind. Hiervoor moet ik ook een begin- en eindmeting afnemen. Ik heb al heel wat gelezen omtrent het ToM-takenboek en dit vind ik een zeer interessant meetinstrument. Is dit meetinstrument beschikbaar ? En weet u misschien waar in België dit verkrijgbaar is ? eventueel lenen ?

    Met vriendelijke groeten
    Jill Lauwen

    • Helaas, het ToM-Takenboek is nog niet beschikbaar. Dit zal mogelijk volgend jaar verschijnen bij Hogrefe; gesprekken hieromtrent zijn gaande. Ik leen de test wel eens uit voor onderzoek, maar met België is dat wel wat lastiger. Mogelijk kun je de ToM-test van Steerneman & Meesters gebruiken.

  2. Ik zie helaas niets dat wijst op een onderzoek naar of bij vrouwen die op late leeftijd 50-plus dus, een diagnose krijgen. Terwijl volgens mij dat een hele grote groep is die in eerder stadium door de huisartsen en zgn. experts (lees: psychiaters, psychologen, bedrijfsartsen, UWV-artsen) jarenlang van het kastje naar de muur worden gestuurd met burn out, depressie en nog zo’n dooddoener: de overgang. En ondertussen verzuipen ze letterlijk. Ik zie het als zeer wenselijk dat iig via de landelijke huisartsen vereniging de eerste lijn eindelijk eens leert wat de kenmerken van autisme bij vrouwen kunnen zijn. En dan bedoel ik 50-plussers. De huisartsen zien het écht niet, laat staan dat ze de sociale kaart wat autisme betreft op het netvlies hebben en dit geldt ook voor de POH’s. Die weten weten nog minder, weet ik uit eigen ervaring, aangezien ik in Amsterdam het wiel zelf heb moeten uitvinden.

    • Beste Hetty,
      Ik ben het helemaal met je eens. We zijn bezig met een subsidie-aanvraag. Daarmee willen we het vrouwelijk autisme beeld, wat er anders uit kan zien dan bij mannen, beter beschrijven. Op basis daarvan passen we de vragenlijst Miss ASD aan. Dat is een vragenlijst specifiek voor vrouwen met autisme. Deze hebben we al ontwikkeld. Alvorens die breed gebruikt kan worden, dient de lijst gevalideerd en genormeerd te worden. En dan … zal deze ook door GGZ, huisartsen, POH, bedrijfsartsen, … gebruikt kunnen worden, want we willen de vragenlijst gratis aanbieden.

Plaats een reactie