Welkom bij Els Blijd-Hoogewys

Els1

Foto door Miranda Stevens

dr. Els M.A. Blijd-Hoogewys (1973, België) is behandelinhoudelijk manager bij INTER-PSY en daarbij verantwoordelijk voor de specialistische teams: Expertise Team Jonge Kind, Autismeteam & FASd-team. Ze is klinisch psycholoog, groepspsychotherapeut en cognitief gedragstherapeut.

In 2008 is Els gepromoveerd op de ontwikkeling van Theory-of-Mind bij kinderen met PDD-NOS. Ze heeft meerdere prijzen ontvangen voor dit onderzoek. Els is betrokken bij diverse onderzoeken in binnen- en buitenland, o.a. gericht op vroeg sociaal-communicatief gedrag, empathie, executief functioneren, de Partnercursus Autisme en meisjes/vrouwen met autisme.

dr. Els Blijd-Hoogewys is docent en veelgevraagd spreker. Haar onderwerpen richten zich op autisme, ADHD en Gilles de la Tourette. Ze heeft hierover diverse artikelen en hoofdstukken geschreven. Els is voorzitter en medeoprichter van FANN (Female Autism Network of the Netherlands); zij is ook voorzitter van CASS18+.

Els is organisator van het Nationaal Autisme congres.

VGCt logo

10 reacties op “Welkom bij Els Blijd-Hoogewys

 1. Binnen ons centrum voor kinderpsychiatrie wordt steeds vaker een ASS diagnose bij meisjes gesteld. Helaas kunnen wij het congres in Gent, waar u een lezing houdt over dit onderwerp, niet bezoeken. Op welke manier kunnen wij kennis nemen van uw bevindingen ?

  • Mijn bevindingen over ASS bij meisjes staat nog niet op papier. Voorlopig kan ik u het artikel ‘Normaal tot hoogbegaafde vrouwen met een autismespectrumstoornis’ van In ’t Velt & Mol aanbevelen (zie WTA, 2008). Zij hebben ook een hoofdstuk geschreven over dit thema in het boek ‘Behandeling van volwassenen met een autismespectrumstoornis’, wat vermoedelijk in november (2013) uitkomt bij Hogrefe. Ik zat in de redactie van het boek en heb het hoofdstuk dus al kunnen lezen. Het is een mooi overzichtshoofdstuk over behandeling van vrouwen met ASS.

   Er zijn ook andere boeken in de boekhandel beschikbaar, zoals:
   Attwood, T., Grandin, T., e.a. (2009). Meisjes en vrouwen met Asperger. Uitgeverij Pica.
   Holliday Willey, L. (2003). Doen alsof je normaal bent. Leven met het Aspergersyndroom. Uitgeverij Nieuwezijds.
   Holliday Willey, L. (2012). Handboek voor Aspergervrouwen. Over het maken van verstandige keuzes. Uitgeverij Nieuwezijds.
   Simone, R. (2010) Aspergirls. Een wegwijzer voor meisjes en vrouwen met het syndroom van Asperger. Uitgeverij Hogrefe.
   Struik, H. (2011). Niet ongevoelig. Vrouwen met autisme. Uitgeverij Kok.

 2. Ik heb het congres en deze lezing wel gevolgd. Ontzettend interessant. De vele literatuur die genoemd is heb ik mee kunnen schrijven en via de Powerpoint terug gevonden. Mijn vraag is of er ook een literatuurlijst is van de genoemde literatuur. Ik ben geïnteresseerd in de achterliggende theorie.

  • Ik heb geen literatuurlijst aangelegd. Als ik hier een artikel over schrijf, dan zal dat wel gebeuren. En zal ik hierover berichten op mijn website. Op dit moment ben ik trouwens bezig met een hoofdstuk te schrijven over ASS bij vrouwen. Dit zal op verzoek van een vrouw met ASS verschijnen in haar autobiografisch verhaal. Ook hierover later meer op mijn website.

 3. in de wachtkamer bij de huisarts las ik het artikel in psychologie magazine: waarom autisme bij vrouwen minder opvalt. Hierdoor weet ik inmiddels vrijwel zeker dat ik autistisch ben. Ik ben een hoogbegaafde vrouw van inmiddels 61 jaar oud, en wil graag hulp. Kunt u mij een advies geven bij wie ik het beste terecht kan?

  • Beste Annabel. Oh jeetje, ik heb wat berichten op mijn website gemist. Ik hoop dat je ondertussen goede hulp hebt gevonden. Mocht je toch nog zoeken: overleg vooral met je huisarts of de POH van je huisarts. Want goede adressen zijn per provincie nogal verschillend. Ik zit zelf in regio Groningen. Ook kan je de NVA (Nederlandse Vereniging Autisme) of een AIC (Autisme Informatie Centrum) bellen. Deze laatsten hebben ook autismecafés, waar je veel vragen kunt stellen.

 4. Dag mevr. Blijdhoogewys,
  Aangezien ik met het probleem zit dat de toekomst me angst aanjaagt.
  De wereld digitaliseert met een noodvaart en ik kan niet eens zelf een mobiel abonnement aanmaken.
  Kom uit heel andere tijden, ben in 1942 geboren.
  Er is getest en geconstateerd dat :
  As1 299.00
  As11 V71
  As
  As1V GAF-score51
  Met een psychologe probeer ik dit handicapt te accepteren maar zou graag met lotgenoten contact willen.
  Dank dat U wil luisteren, vriendelijke groet, Ri@

  • Beste Ria, jouw bericht was me ontgaan. Ik hoop dat je psycholoog je goed verder kan helpen. Ken je ondertussen de Nederlandse Vereniging Autisme. Die organiseren in alle provincies activiteiten voor lotgenoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s