Peuters met autisme

Als lid van het expertpanel van Psychologie Magazine geef ik af en toe advies over autismegerelateerde vraagstukken. Zoals nu, in het oktobernummer, over een peuter met autisme.

 

Op de peuterleeftijd is het stellen van een diagnose vaak mogelijk maar toch complex. Het Landelijk Netwerk Autisme Jonge Kind raadt aan dit alleen door ervaren clinici te laten doen.

Infant_under hat

 

Het Expertise Team Jonge Kind van INTER-PSY doet diagnostiek en biedt behandeling aan jonge kinderen met (vermoeden van) autisme en andere problematiek. Er wordt daarbij altijd rekening gehouden met het individuele kind en het individuele proces van ouders. Voor de collega’s van dit team, zie hieronder.

 

De diagnostiek bij het Expertise Team Jonge Kind van INTER-PSY kan bestaan uit een niveaubepaling (IQ), een gestructureerd spelcontact (ADOS), een thuisobservatie en/of een observatie in het tweede milieu (zoals peuterspeelzaal of kinderdagverblijf). Indien nodig wordt er ook lichamelijk, motorisch en/of logopedisch onderzoek gedaan. Na de diagnostiek volgt de behandelfase. Deze kan bestaan uit psycho-educatie, ouderbegeleiding, vroegstimulering (zoals JASPER training), thuisbegeleiding en soms ook medicatie. Op indicatie kan er ook speltherapie of traumabehandeling (EMDR) geboden worden.

 

Ouders, (flankerende) verwijzers en professionals (zoals pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen) kunnen altijd bellen (050 -3643409, dagelijks om 13.00-13.30 uur) of een contactverzoek indienen via de website van INTER-PSY.

ETJK team_2017-09-14.png

door blijdhoogewys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s