Is de Partnercursus Autisme alleen voor vrouwen van een man met ASS?

De ‘Partnercursus Autisme’ is, op vraag van partnercontactpersonen van de NVA regio Drenthe, specifiek ontwikkeld voor vrouwen van een man met ASS. De ontwikkeling van de cursus, het wetenschappelijk effectonderzoek en de uiteindelijke publicatie van dit protocol heeft 9 jaar in beslag genomen. Het boek ‘ASS bij je man, wat dan?’ kan op 3 manieren gebruikt worden, namelijk als 1) groepsprogramma (dé cursus), als 2) individueel behandelprogramma of als 3) thuisprogramma.

Bij de ontwikkeling van de Partnercursus Autisme (start in 2005) is er bewust gekozen om alleen vrouwen te laten deelnemen. De redenen hiervoor waren de volgende. Ten eerste waren er toen minder mannelijke partners van vrouwen met ASS bekend binnen de hulpverlening, waardoor het zeer moeilijk was (en ook nog steeds is) om een evenwichtige groepssamenstelling te realiseren als er wel van een gemengde groep wordt uitgegaan. Een tweede reden was dat ASS zich bij vrouwen vaak anders uit dan bij mannen, waardoor er voor de enkele mannelijke deelnemer te weinig herkenning zou zijn in de verhalen uit de groep. Helaas betekent die andere manier van uiten nog vaak dat vrouwen niet of pas veel later een ASS-diagnose krijgen. Els Blijd-Hoogewys heeft meerdere presentaties gegeven en artikelen geschreven over dit onderwerp.

Indien men overweegt om de Partnercursus Autisme aan mannen van een vrouw met ASS te geven, dan dient de cursusinhoud hierop aangepast te worden, met name ten aanzien van de uitleg over ASS bij vrouwen. Tot op heden hebben we er zelf altijd voor gekozen om het protocol dan individueel aan te bieden. Daarbij komen de vaak andere manier van het uiten van ASS-symptomen, de manieren van compenseren/camoufleren en bijkomende psychische problematiek (zoals angsten, depressie en burnout) uitgebreider aan bod. En worden andere onderdelen wat ingekort.

door blijdhoogewys

2 reacties op “Is de Partnercursus Autisme alleen voor vrouwen van een man met ASS?

  1. Eigenlijk wel gek. Het zou voor mannen ook prettig zijn, juist omdat het zich bij een vrouw anders uit en juist omdat het vaak zo laat pas ontdekt wordt.

    • Er werden in het verleden te weinig mannen aangemeld om een groep mee te vullen . Dat hebben we ook altijd jammer gevonden. Het samenvoegen van mannen en vrouwen tot een evenwichtige groep is ook niet eenvoudig. Mannen hebben vaak anderen vragen dan vrouwen en willen meestal ook een kortere cursus. Daar zou de cursus dan op aangepast moeten worden. Om toch aan de vraag van mannen tegemoet te komen, hebben we in ons boek advies gegeven hoe dit individueel aan te bieden. Daarnaast hebben we (Anja Talboom en ik) ondertussen, samen met Therapieland, een korte online module gemaakt met uitleg over autisme voor partners. Dit kan bij zowel mannen als vrouwen ingezet worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s