Bijscholingsavond ‘Autismespectrumstoornissen bij zeer jonge kinderen’ was een groot succes

Op 6 juni 2013 organiseerde INTER-PSY een bijscholingsavond rondom ‘Autismespectrumstoornissen bij zeer jonge kinderen’. Deze vond plaats bij de ABN-ARMO lounge in de Euroborg. Klik hier voor de sheets.

Els Blijd-Hoogewys (behandelcoördinator INTER-PSY Infantteam & senior onderzoeker) en Marrit Buruma (promovendus) presenteerden over: Infant Mental Health als relatief jong aandachtsgebied. Stoornissen die bij zeer jonge kinderen vastgesteld kunnen worden, zoals autismespectrumstoornissen (afgekort als ASS), communicatiestoornissen, cognitieve beperkingen, angststoornissen, depressie, PTSS, ADHD, gedragsstoornissen, slaapstoornissen, voedingsstoornissen en hechtingsstoornissen. De verschillen tussen een normale en een abnormale driftbui, geïllustreerd a.d.h.v. videomateriaal. De DSM-5 criteria van ASS: inclusief de sensorische problematiek. Het andere beeld bij meisjes met ASS. De alarmsignalen van ASS bij kinderen vanaf 12 maanden oud. Het belang van vroegherkenning bij ASS. De inhoud van vroegdiagnostiek bij ASS. Joint attention (gedeelde aandacht) bij ASS. Vroegstimulering bij ASS. De JASPER-training: een training ter bevordering van joint attention, spel en emotie-regulatie. Deze training wordt niet alleen aangeboden aan ouders van een kind met ASS, maar ook aan ouders die zelf ASS hebben en hun kind(eren).

Op het einde van de avond was er nog een plenair vragenmoment, waar ook de andere leden van het INTER-PSY Infantteam aan deelnamen: Monique van Haeringen (arts), Anja Talboom (senior specialistisch ambulant begeleider), Titia Prinsen (infantpsycholoog) en Marloes van der Veen (GZ-psycholoog i.o.).

Hier een selectie van de reacties van de deelnemers aan de avond“Het was een erg zinvolle avond.”  “Prettig dat deze avond kosteloos was.”  “Graag nog meer boeiende bijeenkomsten gericht op jonge kinderen.”  “Mooie combi wetenschap en praktijk, ook mooie afwisseling powerpoint en illustratieve filmpjes, en prettig gepresenteerd.” “Het stuk over joint attention is erg toepasselijk op mijn werkplek.”  “Ik heb hier in korte tijd veel van opgestoken, dank je wel.”  “Ik heb meer begrip voor ouders gekregen.”  “Jullie zijn een enthousiast team!”  “Jammer dat er door de grote opkomst geen interactie mogelijk was.”

De avond was dus een groot succes. Helaas schreven er zich zoveel mensen in (ruim 300), dat de inschrijving binnen 1 maand gesloten moest worden en we veel mensen moesten teleurstellen. Om enigszins tegemoet te komen aan deze mensen, stellen we de sheets voor een breder publiek beschikbaar op de INTER-PSY website.

Met veel inzet gaan we verder met het helpen van zeer jonge kinderen en hun ouders. En dat zijn niet alleen kinderen met ASS, maar ook met andere problematiek. We zijn er trots op dat we laagdrempelig te bereiken zijn voor ouders en verwijzers (via ons wekelijks telefonisch spreekuur). We zijn er ook trots op dat we geen wachtlijst hebben, waardoor we ouders heel snel kunnen helpen.

Nieuw: diagnostiek op locatie / Op dit moment draaien we een proef met diagnostiek op locatie, bijvoorbeeld op een MKD. Voor vragen rondom infantaanmeldingen kunnen verwijzers en ouders bellen naar 050-3643409 of mailen naar infant@inter-psy.nl Elke dinsdag van 13.00-14.00 uur is er specialistisch infant telefonisch spreekuur.

Nieuw: gebruik Vidyo tijdens behandeling / Tevens kunnen we binnen de behandeling, naast de gewone gesprekken, ook Vidyo inzetten. Dit is een goed beveiligd bel- en videoprogramma via internet. Met Vidyo kunnen de therapeut en de patiënt elkaar op de momenten van psychologische behandeling wereldwijd ‘live’ zien en spreken.

Wetenschappelijk onderzoek / We gaan gezwind verder met wetenschappelijk onderzoek, o.a. naar het objectief meten van het vroeg sociaal communicatief gedrag van infants d.m.v. de VSCG-vragenlijst en effectonderzoek naar de JASPER-training.

door blijdhoogewys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s