Curaçao zet autisme op de kaart

Afgelopen maandag ben ik teruggekomen van een weekje Curaçao. Paar dagen vrienden en familie bezocht, mijn 40e verjaardag gevierd en paar dagen congres. Wat is het toch altijd fijn om terug op Curaçao te zijn.

 

Leuke gesprekken gehad met Eddy & Marianne Crestian, Krissy Capriles & Adele de Gouveia van het AAC (Asosiashon pa Autismo Curacao). Altijd warm ontvangst, altijd vol leuke ideeën. Wat doen ze daar toch veel werk met zo weinig middelen. Daar heb ik echt veel bewondering voor.

 

Afgelopen donderdag ‘s ochtends een workshop gegeven rond ASS en casuïstiek besproken bij de werknemers van SOKH (Stichting Opvoedingsondersteuning aan Kinderen met een Handicap). Ook zo’n enthousiaste mensen. Wat hebben ze een paar moeilijke kinderen en volwassenen in begeleiding en wat doen ze er zo’n goede dingen mee. Inge Boutier heeft een mooi centrum opgericht!

 

’s Middags een workshop gegeven voor de brusjes (broers en zussen van kinderen met ASS). Dat had Eddy van de AAC geregeld. We hebben gepraat over ASS, over hoe het is om brus te zijn van iemand met ASS, wat de vervelende en de leuke kanten zijn. We hebben geknutseld en met z’n allen tekeningen, teksten, een kruiswoordraadsel en nog veel meer gemaakt. Daar ga ik weer een mooie ‘Korant pa rumanan’ van maken, zodat ook toekomstige brusjes daar wat aan hebben.

 

En ’s avonds begon het NASKHO congres ‘2e Post Graduate Course Autisme’, van vrijdagavond tot zondagmiddag. Er waren diverse lezingen, met thema’s verspreid over de gehele levensloop. Het congres had immers als titel ‘Autisme: een levenlang’. We kregen een mooi overzicht van wat er allemaal aan ASS-zorg bestaat op het eiland. Prof. dr. Ina van Berckerlaer-Onnes gaf een mooi overzicht van alles wat ze in 15 jaar al bereikt heeft op het eiland. Heel veel, maar ook nog genoeg ambities om door te blijven gaan, want de zorg voor ASS moet nog beter!!

 

De onderwerpen op het congres waren heel divers, zoals over consultatiebureau (Dorine Martina-Wijne), jeugdzorg (Henriette Hooykaas) diagnostiek & behandeling (Angelica de Pool), genetica & zeldzame syndromen (dr. Inge van Balkom), prachtigefilmimpressie van het Savaanhuis (Inge Boutier), visie en ervaringen van ouders (Eddy Crestian & Ingrid Kross), financiering, overheid, wetgeving en nog veel meer. Schrijf ik er teveel over? Ik ben gewoon zo enthousiast, omdat het echt een goed congres was.

 

Zelf mocht ik op zaterdag een lezing geven over ‘Autisme in het gezin: een autistisch gezin?’ en op zondag, samen met Prof. dr. Ina van Berckelaer-Onnes, twee keer een workshop over ‘Signalering en diagnostiek van ASS’. Voor herhaling vatbaar.

 

En daarna vliegtuig terug. Jammer … maar ook fijn om weer thuis te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s