Gratis INTER-PSY bijscholing ‘Autismespectrumstoornissen bij zeer jonge kinderen’

Op 6 juni 2013 houdt INTER-PSY een gratis bijscholingsavond voor professionals. Het thema van die avond is ‘Autismespectrumstoornissen bij zeer jonge kinderen’.

Kinderen met ASS hebben problemen met sociaal contact en communicatie, zijn rigide in denken en doen, en kunnen over- of ondergevoelig zijn voor zintuiglijke prikkels. Bij zeer jonge kinderen – tussen nul en zes jaar – kan het beeld er anders uitzien, waardoor een ASS-diagnose regelmatig pas later gesteld wordt. Dit terwijl vroegdiagnostiek juist heel belangrijk is, aangezien het enerzijds kan leiden tot het verminderen van onzekerheid bij ouders en anderzijds de toegang vormt tot vroege interventies. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vroegherkenning en vroeginterventie de verdere ontwikkeling positief kan beïnvloeden.

Tijdens de bijscholingsavond ligt het accent zowel op ASS als op zeer jonge kinderen. Er wordt ingegaan op vroege signalen van ASS, de ontwikkeling van ‘joint attention’ en ander vroeg sociaal-communicatief gedrag, en het onderscheid tussen ASS, de normale ontwikkeling en een eventuele ontwikkelingsachterstand. Dit alles wordt geïllustreerd aan de hand van video-beelden. Ook wordt stilgestaan bij het diagnostisch proces en de behandelmogelijkheden bij zeer jonge kinderen. Zo komen er technieken, onder andere uit de JASPER-training, aan bod ter bevordering van de interactie met het kind. De JASPER-training is een training ter bevordering van joint attention, spel en emotie-regulatie. Ouders leren tijdens deze training hoe ze de ontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren en probleemgedrag kunnen voorkomen. Er wordt promotieonderzoek gedaan naar het effect van deze training.

Tijdens de bijscholingsavond worden ook de laatste inzichten op het gebied van ASS besproken, zoals verschillen tussen jongens en meisjes, en de DSM-5.

De avond wordt verzorgd door het INTER-PSY Infantteam: dr. Els Blijd-Hoogewys, Monique van Haeringen, Marrit Buruma, Anja Talboom, Titia Prinsen en Marloes van der Veen.

Voor wie? Professionals zoals huis-/CB-/kinder-artsen, basis-/GZ-/KP-psychologen, orthopedagogen, logopedisten, pedagogisch medewerkers van MKD/KDC/KDV/PSZ en andere belangstellenden kunnen deelnemen.

Wanneer? Donderdag 6 juni 2013, van 19.30-21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur

Waar? In de Euroborg, ABN AMRO business corner, te Groningen.

Inschrijving? Deelname is gratis, maar inschrijving is noodzakelijk. Dat kan tot 30 mei 2013 via bijscholing@inter-psy.nl

door blijdhoogewys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s