Wetenschappelijk onderzoek

Van 2008 tot 2014 is er structureel effectonderzoek gedaan naar de Partnercursus Autisme. Voorafgaand aan de cursus, aan het eind van de cursus en bij follow-up (na 3 maanden) hebben de deelnemers diverse vragenlijsten ingevuld.

 

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen na de cursus significante verbeteringen rapporteren. Ze hebben meer grip op de situatie, ervaren minder slechte dagen, hebben meer aandacht voor zichzelf, en hebben meer begrip en waardering voor hun partner met ASS. Vrouwen reageren na afloop van de cursus ook minder passief op probleemsituaties en hebben meer zelfwaardering. Ze vinden de communicatie en omgang met hun partner verbeterd. Het algemeen welbevinden van de vrouwen is zowel na afloop van de cursus als drie maanden daarna significant hoger. Echter, in vergelijking met de algehele bevolking blijft de mate van hun psychische en lichamelijke klachten wel hoger. Ook na de cursus blijven er problemen bestaan; het omgaan met ASS blijft een opgave.

 

Er zijn drie scripties verschenen over het effect van de Partnercursus Autisme: geschreven door respectievelijk Karin Booij (2010), Astrid Vissia (2011) en Jorien van Olffen (2013). Astrid Vissia heeft de Hannemieke prijs ontvangen voor de beste autismescriptie uit het academiejaar 2010-2011. Els Blijd-Hoogewys en Marleen Bezemer bereiden momenteel een wetenschappelijk artikel voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s