Achtergrond

De Partnercursus Autisme is een psycho-educatieprogramma voor vrouwen die een langdurige relatie hebben met een man met ASS. Els Blijd-Hoogewys en Anja Talboom hebben deze cursus in 2006 ontwikkeld, op vraag van partnercontactpersonen van NVA Drenthe. De cursus werd aanvankelijk bij MEE-organisaties in Nederland gegeven en later ook bij diverse GGZ-instellingen. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van de cursus. Het protocol wordt najaar 2014 uitgegeven bij Hogrefe.

 

Het doel van de Partnercursus Autisme is vierledig. In eerste instantie krijgen de vrouwen uitgebreid informatie over ASS (psycho-educatie). Vervolgens wordt er toegewerkt naar inzicht in de gevolgen van ASS op de partnerrelatie en wat dit voor de vrouwen betekent. Ten derde krijgen zij handvatten aangereikt ter verbetering van de omgang en communicatie met hun partner. Als laatste is de Partnercursus Autisme gericht op ‘empowerment’. Er wordt gekeken naar de krachten – de sterke kanten – van zowel de vrouwen als van hun partners, in plaats van (alleen) naar de tekortkomingen.

 

Er zijn drie manieren waarop de Partnercursus Autisme gebruikt kan worden.

  1. als thuisprogramma (zelfhulpprogramma)
  2. als individueel behandelprogramma
  3. als groepsprogramma (cursus)

 

De beproefde methode (zie wetenschappelijk onderzoek) van dit programma is de inzet als groepsprogramma bij vrouwen van een man met ASS. Er zijn 10 bijeenkomsten, met voorafgaand een intake en na afsluiting een terugkombijeenkomst. Er nemen maximaal 10 vrouwen deel aan de groep. Het samen doorwerken van de informatie, het samen met anderen het proces ingaan en ook het samen oefenen leidt tot goede resultaten. Bij het uitwisselen van ervaringen in de cursusgroep staat respect voor de man met ASS (die niet aanwezig is tijdens deze cursus) hoog in het vaandel.

 

Foto boek Anja & Els

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s